Mua on huvittanut, ärsyttänyt, liikuttanut jne. tässä viime aikoina (kun olen joutunut kovasti ottamaan kontaktia uusiin ja erilaisiin tahoihin) se, että miten mikäkin asia käsitetään ja koetaan eri vinkkeleistä katsottuna.

Esimerkiksi vaikka, 'tietokanta-osaaminen' – mitä se on?

Onko se sitä, että osaa syötellä valmiissa tietokantapohjaisessa järjestelmässä tietoja oikeisiin lokeroihin? Vai, onko se tuollaisten järjestelmien rakentamista?

Entä minkälaista on 'hyvä kielitaito'?

Mä en kyllä tiedä... En menis sanomaan omaa kielitaitoani hyväksi, mutta todennäköisesti se kuitenkin sitä on – normi-ihmisen näkökulmasta.

Tietotekninen osaamiseni lähentelee varmasti loistavaa – verrattuna normiin – mutta, aijai kun sitä on vaikea selittää! Kun oikein yritän, joudun pian tippumaan hauskasti maan pinnalle, kun yllätten kysytään: "Niin mutta, osaatko sä ollenkaan käyttää Wordia?" Ööö... Kyllä mä osaan. :)

Jännää on, että ihmiset havaitsevat ja tunnistavat lähinnä vain sen, mikä on samalla tasolla heidän oman tietämyksensä kanssa ja yleensä näköjään tuo oma taso mielletään yhtäkuin hyväksi. Kaikki tuon tunnistamisalueen ulkopuolella oleva on automaattisesti huonoa, vaikka olis kyse todella erikoistuneesta asiantuntemuksesta.

Kai jokainen (normi-ihminen) sitten haluaa niin kovasti ajatella olevansa hyvä (ja kaikkien alojen asiantuntija)?