"Lupaus suomalaisille, kertomus siitä, miten _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _* ajattelu parantaa heidän elämäänsä."

"Vastuullisen markkinatalouden keinoin luodaan kannustava Suomi, joka rohkaisee ihmisiä yrittämään, Suomi jossa luovuus ei näivety byrokratian ja tukiviidakon alle."


Tiedoksi _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ajattelijalle: Jos 'tukiviidakko' tuntuu ylivoimaisen häiritsevältä luovuuden esteeltä, niin ihan varmasti jokaisella on lupa elää ilman minkäänlaisia tukia, niin yrityksillä, kuin yksityishenkilöilläkin. Tuollaisen vapauden takia ei tarvitse erikseen kampanjoida: Juurihan on todettu, etteivät kaikki hae nytkään niitä tukia, joihin olisivat lain mukaan oikeutettuja. Lienevätkö sitten luovimpia ihmisiä tässä maassa? Mutta hei; tietenkin tästä tuettomuuden ihmeellisestä, luovuuteen kannustavasta voimasta saadaan oiva syy jättää taiteilijat edelleen ilman sosiaaliturvaa... ;)

Vai tavoitellaankohan _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ajattelulla kenties sellaista ihastuttavan elinvoimaista luovuuden lajia, joka tunnetusti jyllää niissä maissa, joissa ei ole 'tukiviidakkoa' – nimittäin monimuotoista rikollisuutta.  

"Vastuullisen markkinatalouden keinoin turvataan, että Suomi säilyy sivistysyhteiskuntana, jossa koulutusta arvostetaan ja jossa hyvä koulutus takaa menestystä elämässä."

Sivistys turvataan "markkinatalouden keinoin"... Haha! (Aika erikoinen keino tuollaisen asian turvaamiseksi.) Mitähän tämä mahtaa käytännössä tarkoittaa? Kenties jopa korotusta opintotukeen, vaiko ainoastaan opintolainan verovähennysoikeuden lisäämistä? Nähtäväksi jää, josko kumpaakaan...

Luultavasti kuitenkin menestyksen esteeksi nousee viimeistään nuorten heikko asema työmarkkinoilla. Pätkätyöt ovat oma lukunsa, mutta niiden lisäksi esimerkiksi tämä epäilemättä _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ajatteluun hyvin sointuva työntekijän asemaa koskeva heikennys takaisi toteutuessaan nimenomaan sen, että mahdollisuuksia menestymiseen ei juuri ole. Todennäköisesti moni nuori jäisi hyvinkin kauas edes kohtuullisesta palkkatasosta; menestyksestä puhuminen on siis aivan turhaa ylisanoilla koreilua.  

"Vastuullisessa markkinataloudessa Suomen vahvuutena nähdään suvaitsevaisuus, joka näkee jokaisen suomalaisen arvokkaana yhteisen hyvän rakentajana."

Ihanko totta, jopa työttömätkö? Ohhoh! Eivätkö työttömät olekaan laiskoja luusereita, jotka täytyy pakottaa esim. kuntouttavan työtoiminnan pariin tai muunlaisilla työllistämistoimilla yritysten ilmaiseksi – ei tosin valtiolle ilmaiseksi – työvoimaksi?

"Vastuullisessa markkinataloudessa kaikki työ on arvokasta – sitä ei jaotella tukiviidakossa liian huonoksi, jotta se voidaan jättää tekemättä."

Missä ihmeen tukiviidakossa? Pää pois viidakosta, _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ajattelija! On tää työttömyyskorvaus ja sit on tää... ööh... työttömyyskorvaus. Siinäpä vasta tiheä viidakko! ;) Työkkäri tai KELA eivät sitäpaitsi palkoista päätä.

"Vastuullinen markkinatalous kunnioittaa ihmisyyttä ja ihmistä. Siinä huomioidaan myös ekologisuus ja kunnioitetaan luonnon ainutkertaisuutta."

Markkinatalous siis kunnioittaa ihmistä, joka yksityisautoilee ydinvoimalla sähköistetysta omakotitalostaan töihin ja puoluerientoihin..? ;) Todella ainutkertaista meininkiä; tuolla menolla luonto nimittäin tuhoutuu kertakaikkiaan, se on vain ajan kysymys...

"Minä uskon, että onnellisuuden tavoittelu, onnen tunteminen ja itsenäisyyden tunne, tunne, että voin omilla toimillani vaikuttaa elämääni, ovat ihmiselle elämässä tärkeintä. Väitän, että ihmisten onnellisuus syntyy siitä, että heillä on tunne oman elämänsä hallinnasta."

Jotain tuon suuntaista varmaankin joo. Onneksi maassa säilyi vielä eduskuntavaalien jälkeenkin ajatuksen vapaus ja äänioikeus. Niitä aion käyttää vastaisuudessakin, enkä suinkaan _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ ajattelun puolesta.

* kokoomuslainen/-laisen/-laiselle/-laiseen jne.

Vastaus otsikon kysymykseen: Lainatut kohdat ovat otteita Kataisen puheesta vaaliohjelman julkistustilaisuudessa.