- markkinaehtoinen
- kustannustietoisuus
- kustannuskehitys
- tuottavuusmittari
- kilpailuttaminen
- innovatiivisuus
- tuotteistaminen
- keskittäminen
- tuottavuus
- tehokkuus
- sopeutumiskyky
- hintakilpailukyky
- säästötavoite
- tehostamisohjelma
- yksityistäminen
- maksullisuus

Lähes kaikki viralliset paprut, joita olen viime aikoina lueskellut sisältävät noita sanoja ja niiden risteytymistuotteita oikein vilisemällä. Noista nyt vielä pystyy suurin piirtein päättelemään, mitä sanoilla tarkoitetaan, mutta toisin on tämän toisen inhokkisanaryhmän kohdalla (josta jo aiemminkin kirjoitin):

- vastuullisuus
- välittäminen
- kannustavuus
- toivo

En oo vielä ihan tarkasti hahmottanut, että miten tän jälkimmäisen ryhmän sanat pitäis suomentaa, mutta olen huomannut, että silloin kun noita aatteita nykypäivänä ajetaan, on lopputuloksena aika toivoton fiilis.

Ehkä siksi, että vastuullisuutta tunnetaan lähestulkoon pelkästään rahamarkkinoita kohtaan ja 'välittäminen' & 'kannustaminen' tarkoittavat käytännön toimenpiteiden tasolla usein pakottamista tai jonkinsorttista vedätystä (markkinoidaan joku asia kansalaisille täysin toisenlaisena, kuin mitä se oikeasti on).

Tästä tuleekin sopivasti mieleen eilen uutisoitu Kokoomuksen kiinnostus perusopetuksen 'kehittämiseen'. Kuuntelin toisella korvalla selitystä siitä, että koulujen sulkemisesta kertyvät säästöt ohjataan opetuksen laadun parantamiseen ja opetusryhmien koon pienentämiseen*, mutta samalla mietin, että miten ihmeessä se käytännössä toteutetaan?

Ensin lakkautetaan 11 koulua (pelkästään Stadissa siis, muualla lisää). Siinä vaiheessa, kun ei ole enää luokkatiloja käytössä nykyistä määrää, voi olla aika vaikeaa perustaa uusia luokkia a.k.a pieniä opetusryhmiä. Vai aletaanko käymään koulua kahdessa vuorossa? (Sehän olis, ah niin ihanan tehokasta eli nykykielessä vastuullista.)

Kun keskitetään, tehostetaan, tuotteistetaan, kilpailutetaan ja yksityistetään, ei tuloksena välttämättä ole huippulaatua. Varsinkaan lasten kasvatuksessa (jota perusopetus mun mielestä on) ei tuollaisella kiristysmentaliteetilla saavuteta yhtikäs mitään hyvää! Kasvu (ja nyt en ihme kyllä puhu talouskasvusta) vaatii – 2000-luvullakin – aikaa, tilaa ja henkistä ravintoa.

' ' '

Loppukevennyksenä ehdotan käyttöön otettavaksi seuraavia kapulakielisiä uudissanoja:

- tehostamisohjelmajulistus
- kustannusleikkauslinja
- menokehitysyhteistyö
- säästötavoiteohjelma
- tuotantotalousennuste
- pörssikurssikirjasto
- elinkeinotodellisuus

... ja viimeisenä, muttei vähäisimpänä:

- sopeutumiskykypuolue

Ei kyllä oo hajuakaan, mitä noi vois tarkottaa, mutta ei kai sen niin väliä... Nyt kun sanat ovat joka tapauksessa menettämässä merkitystään.

(* Jos kouluja ei suljettaisi, niin opetusryhmät oikeasti pienenisivät, sillä nyt syntyy vähemmän lapsia kuin aikaisemmin. Mutta, kun kouluja pyritään sulkemaan ennakoivasti, jo ennen kuin oppilasmäärä käytännössä vähenee, niin ei ne opetusryhmät pääse kyllä missään vaiheessa pienenemään.)