... anti-ydinvoimalla.

Oli nimittäin mielenkiintoinen tuo Tsernobylin muistopäivän seminaari. Kävi selväksi, että suomalaisten on erittäin tärkeää ottaa juuri nyt aktiivisesti ja omakohtaisesti kantaa uraanin tuotantoon ja ydinvoimaan.

Uraanin hinta on lähtenyt maailmalla kohtisuoraan nousuun, mikä merkitsee sitä, että ydinenergiaa tuottavat maat ovat alkaneet tehostetusti etsimään uusia uraani-apajia ja tämä tuntuu jo Suomessakin: Täältä todella yritetään, halutaan ja aiotaan löytää uraania, sekä käynnistää uraanikaivoksia.

Tämä tulee estää, sillä uraanikaivostoiminta ei ole ympäristö- eikä ihmisystävällistä, vaan aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa ympäristölle ja terveydellistä haittaa väestölle.

Suomen kannalta puhdas pohjavesi on korvaamaton luonnonvara ja tämän aarteen arvo korostunee entisestään ilmaston lämmetessä. Ydinvoimalle ja siihen erottamattomasti liittyvällä uraanin louhinnalle sen sijaan löytyy vaihtoehtoja.

Kaksi helppoa asiaa, jotka jokainen voi tehdä:
- allekirjoittaa uraaniteollisuuden vastainen vetoomus
- vaihtaa ekosähköön

Harmi, että mä en huomannut riittävän ajoissa eilen telkkarista tullutta hyvää ja monipuolista dokkaria Taistelu Tsernobylissä. Olisin muuten suositellut sitä täällä ja katsonut itsekin alusta saakka; nyt näin vain puolivälistä. Kyseinen dokkari oli kyllä sellasta tavaraa, että pisti ihan oikeasti tuntemaan sangen voimakkaita tunteita ydinvoimaa 'turvallisena energiantuotantomuotona' markkinoivia kohtaan. (Kuka tiesi, että Tshernobylin raivaustöihin osallistui henkensä kaupalla yli puoli miljoonaa ihmistä? Oliskohan Suomen ydinvoiman-rakastajista vastaavaan urotyöhön, jos täällä kävis hassusti?)

FBuddha-big.jpg

Tänä iltana taidan tsiigailla Intian uraanikaivostoiminnasta kertovan dokumentin Buddha weeps in Jadugoda. Se ei kyllä valitettavasti tuu telkkarista, mutta jutun dokkarista ja sen ohjaajasta Shiprakashista voi näköjään lukea täältä.