Nonniin; poliittinen kirjoittelu tässä osoitteessa näköjään jatkuu. Sain nimittäin toisaalla netissä kritiikkiä siitä, että miksi otan vaaliohjelmia ruotiessani huomioon vain talouspolitiikan. Oikeastaan en todellakaan ota, mutta valtion toiminnan edellytyksenä raha on aika välttämätön edellytys, siksi esim. veropolitiikka herättää mussa huomattavaa mielenkiintoa.

Tänään kuitenkin yritin metsästää puolueiden perimmäisiä arvoja ja laadin löydösteni pohjalta leikkimielisen 'valitse ideologiasi, tunnista puolueesi' -pikatestin.

Joidenkin puolueiden alkuperäisiä arvoja olis varmasti pitänyt metsästää poliittisen historian kirjallisuudesta vähän hartaammin kuin mihin tänään pystyin. Ei siis ole ihme jos allaolevista listoista löytyy puutteita, mutta ainakin yritin, kyökkipoliitikon asiantuntemuksella... :D

Eli mikä puolue on kysessä?

a) Perustamisvaiheessa tärkeät arvot: Sosiaalinen, taloudellinen, sivistyksllinen ja sukupuolten välinen tasa-arvo sekä solidaarisuus, kansainvälisyys ja kestävä kehitys.

Arvot nykyään: Vapaus, tasa-arvo, suvaitsevaisuus, oikeudenmukaisuus, solidaarisuus, rauhan työ ja ekologisesti kestävä kehitys.

.....

b) Perustamisvaiheessa tärkeät arvot: Esivallan kunnioitus, kansallismielisyys, omistusoikeuden suojeleminen, talouselämän edut, kristillinen etiikka ja sosiaalinen omatunto: Koti, uskonto, isänmaa.

Periaatteet ja arvot nykyään: Yksilönvapaus ja vastuu, länsimainen demokratia ja talousjärjestelmä, humaaniset periaatteet, kristillinen etiikka, kannustavuus, sivistys, mahdollisuuksien tasa-arvo, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

.....

c) Perustamisvaiheessa tärkeät periaatteet: Parlamentarismi ja kunnallinen demokratia. Työllisyyden edistäminen, työläisten aseman parantaminen, sananvapaus ja yleinen äänioikeus.

Arvot nykyään: Demokratia, solidaarisuus ja yhteisvastuu, vapaus, tasa-arvo, yhteistyö ja puhdas luonto.

.....

d) Perustamisvaiheessa tärkeät arvot: Kristilliset arvot, kansalliset arvot ja kansainvälisesti tunnustetut ihmisoikeudet.

Arvot nykyään: Ihmisarvon kunnioitus, oikeudenmukaisuus, turvallisuus, perhemyönteisyys ja terve elämä.

.....

e) Perustamisvaiheessa tärkeät arvot: Ihmisten ja luonnon kumppanuus, ihmisten yksilöllinen vapaus ja keskinäinen tasa-arvo, väkivallattomuus sekä kansalaisdemokratia.

Arvot nykyään: Ei muutosta.

.....

f) Perustamisvaiheessa tärkeät arvot: Sivistys, ihmisen itsekasvatus, kristillisyys, raittius ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus.

Arvot nykyään: Ihmisyys ja vastuullinen vapaus, sivistys, sosiaalisesti ja alueellisesti tasa-arvoinen yhteiskunta, omavaraisuus energian ja ruuan tuotannossa, rauha ja yhteistyö.

.....

Joukosta löytyy muuten yksi puolue, jonka perustamiskokouksessa hyväksytyn ohjelman voisin allekirjottaa täysin. Saa esittää veikkauksia, mikä puolue on kyseessä. :) (Käytännössä en kuitenkaan ole 100 % puolueuskollinen, vaan esim. näissä vaaleissa ehdokkaani löytyy eräästä toisesta puolueesta.)

Oikea rivi tässä: a) Vasemmistoliitto, b) Kansallinen Kokoomus, c) Suomen Sosialidemokraattinen Puolue, d) Kristillisdemokraatit, e) Vihreät, f) Suomen Keskusta