Puutarha rakennetaan 'monacotyyliin', siinä mielessä, että tila käytetään ja täytetään viimeiseen milliin saakka eri aikaan kukkivilla ja erikorkuisilla kasveilla. Tavoitteena on tehdä koko pihasta tuoksuva kukkakimppu. (Huom! Vertaus Monacoon liittyy ainoastaan tilankäyttöön, mitään muuta monacolaistyylistä puutarhaan ei ehdottomasti tule!)

Kasvejen ryhmittelyyn hain vaikutteita englantilaisista puutarhoista, vaikka en juurikaan käyttänyt suunnitelmassani kesäkukkia, joita englantilaisissa puutarhoissa on usein melko paljon. Haluan, että kasvilajien runsaudesta huolimatta puutarhan hoitaminen on suhteellisen yksinkertaista (ei jokakeväistä istutus- ja kylvöurakkaa). Sitäpaitsi tykkään kasveista, joissa vuodet näkyvät...

Pieneltä osin olen napannut vaikutteita myös japanilaisista puutarhoista: puutarhaan tulee japanilainen kivilyhty, sinertävänharmailla kivillä (jäljittelevät vettä) ympäröity yksinkertainen kivipenkki, sekä bambu- tai pajusermillä erotettu oleskelukatos. Lisäksi osa kasvilajeista on 'japanilaistyylisen' siroja. (jotkut kärhöistä, iirikset, puupioni (Paeonia Rockii), kirsikka, ruusumanteli, katajat)

Tilankäytön tehostamiseksi osa kasveista istutetaan talvenkestäviin istutusaltaisiin terassille. Siten saadaan "istutusrintamiin" lisää tasoeroja, joiden myötä vaikutelma kauttaaltaan kukkivasta ja viheriöivästä puutarhasta voimistuu. Koska köynnöstäviä lajeja on puutarhassa monia, sille muodostuu tavallaan seinät ja osittain kattokin. Köynnösruusu ja kärhöt muodostavat sisääntuloon kaarikäytävän.

Melkein kaikki valitut kasvit ovat suurikukkaisia ja runsaasti kukkivia – loput vähintään ihanasti tuoksuvia tai hyötykasveja. Kukkien päävärit ovat vaaleanpunainen ja valkoinen. Tehosteväreinä on heleä vaaleahkon sininen ja pienessä määrin myös syvä purppuranpunainen/punaruskea. Käytönnössä sävyjen luoma yhteisvaikutelma tulee olemaan pehmeä. Kontrastia vaaleudelle luovat tietysti kukkivien kasvejen omat, vihreät lehdet, sekä sinertäväsävyiset katajat.

Kasveja ei istuteta ankarasti penkkeihin tai vain yhden lajin ryhmiin, vaan eri lajit miksataan sopivalla tavalla yhteen. Eli niistä rakennetaan eläviä "kimppuja".